Sú Slováci chudobní, aby sa v móde správali ekologicky? Možno, ale možno len stačí zmeniť pohľad, vraví dizajnérka Durikovic

03.02.2023

Slovenka Mata Durikovic alias MADbyMAD len nedávno zaujala širšiu verejnosť, keď médiami obleteli jej zábery šiat pre Adelu Vinczeovú. Pútavá však nebola len modelka, ale aj model samotný - Martina pri jeho tvorbe využila materiál, ktorý biologicky udržateľný a rozložiteľný a ktorý ponúka v rámci odevnej tvorby nové možnosti.

Absolventka bakalárskeho štúdia prestížnej školy Central Saint Martins a držiteľka ceny Best Fashion Talent 2022 takzvanú "bio kryštalickú kožu" v podstate vynašla a aj o tom hovorila v relácii Ide o nás. Na pretras prišli aj Martinine začiatky, inšpirácia pre prácu v móde, ktorá pochádza od jej babky (rovnako ako možnosť na škole študovať) a dnes zase práca v parížskom ateliéri Chanel. Pozornosť sme však sústredili najmä na udržateľnosť v móde, prístup Slovákov k ekologickej móde a tiež to, ako bude podľa dizajnérky budúcnosť v móde vyzerať. Dočkáme sa niekedy, že móda prestane byť jedným z najväčších znečisťovateľov životného prostredia? Pozrite si reláciu Ide o nás.