Nie som zlá feministka aj keď som Miss, hovorí Leona Novoberdaliu. Súťaž si praje aj o dvadsať rokov

28.04.2023

Súťaže krásy majú históriu siahajúcu niekoľko dekád späť. To však neznamená, že sa netransformujú. Zmeny zasiahli aj slovenský ekvivalent týchto súťaží - súťaž Miss Slovensko. Riaditeľ projektu Michael Kováčik hovorí, že dnes už ideál krásy neexistuje. „Dnes je v kurze všetko. Hľadať v roku 2023 tú najkrajšiu – mne sa už to pomenovanie nepáčilo. Poďme hľadať slečnu, ktorá je niečím výnimočná – aj keď to znie ako klišé, ale je to tak, je niečím výnimočná – a ktorá má hlavne chuť a ten drajv a chce niečo v živote dokázať a chce ešte inšpirovať svoju generáciu,“ vysvetlil v relácii Ide o nás Kováčik.

Jedna z držiteliek titulu, Miss Slovensko 2020 Leona Novoberdaliu, ktorá tiež navštívila reláciu Ide o nás, by o súťaže Miss by nerada prišla. Aj napriek tomu, že sa často ozývajú hlasy, ktoré znejú proti nim. Podľa slovenskej kráľovnej krásy môže byť aj víťazka Miss feministkou a využiť platformu na to, aby sa posúvala ďalej či pomáhala s tým iným ženám.

Uvedomuje si aj mieru objektivizácie žien. Hovorí však, že tej budú ženy čeliť - či už tu súťaže krásy budú alebo nie. "Dôležité je, aby sme sa dokázali za seba postaviť. Ženy si často myslia, že bolo to tak doteraz, bude to aj naďalej. Ale nemusí. Viem, že to nie je jednoduchý boj, ale vedieť sa za seba postaviť je dôležitejšie než čokoľvek iné," uviedla Leona Novoberdaliu.