Nádejou pre LGBTI komunitu sú na Slovensku mladí, pomôcť môže aj pop-kultúra a médiá

20.07.2023

Až 53 percent ľudí z majority na Slovensku údajne nepozná vo svojom blízkom okolí nikoho, kto by bol členom LGBTI komunity, ukázal nedávny prieskum.
Ako však poznamenáva Martin Macko, riaditeľ iniciatívy Inakosť a spoluorganizátor Dúhového Pride, problémom je veľakrát strach členov komunity priznať sa ku svojej identite. Pritom práve fakt, že niekoho z LGBTI ľudí poznáme, mieru akceptácie zvyšuje.
Dobré správy pre LGBTI ľudí môže priniesť mladá generácia. "Mladí sú dnes omnoho otvorenejší. Už na strednej škole, niektorí dokonca na základnej hovoria otvorene o svojej identite. U ľudí pod tridsať rokov až 60 percent podporuje registrované partnerstvá. Na Slovensku v tejto otázke vnímame veľké generačné rozdiely," komentoval Macko, ktorý hovoril aj o ďalších faktoch, ktoré sa spájajú s postavením členov LGBTI komunity na Slovensku v roku 2023.
S riaditeľom Inakosti sme sa zhovárali aj o tom, akým spôsobom ovplyvnila súčasnú situáciu minuloročná vražda, teroristický čin v bare Tepláreň, pri ktorom útočník zavraždil dvoch členov komunity LGBTI Juraja a Matúša.
Martin Macko ako spoluorganizátor podujatia Dúhový Pride tiež ozrejmil, akú podobu bude mať 13. ročník podujatia, ktoré sa koná už túto sobotu v Bratislave na Námestí slobody. Či museli organizátori posilniť bezpečnosť, čo čaká návštevníkov a aké ambície majú organizátori v rámci aktivít pre posilnenie postavenia komunity LGBTI na Slovensku, to sa dozviete v aktuálnej epizóde Ide o nás.