Dnes už chápem mamin strach a odmietanie mojej tranzície, hovorí transrodový muž Marvin Horvat. Akú radu má pre rodičov?

20.09.2023

"Stále hovoríme o trans ľuďoch, ale málokedy ich necháme hovoriť samých za seba," povedal Marvin Horvat, hlavný protagonista filmu Šťastný človek. Aj s jeho režisérkou Soňou G. Lutherovou navštívili redakciu Pravdy, aby sme sa pozhovárali v relácii Ide o nás.

Film Šťastný človek, ktorý mal slávnostnú premiéru na festivale Cinematik už minulý týždeň, sa začína spomínaním českého grafického dizajnéra a spisovateľa Marvina Horvata na nedávnu minulosť vo švédskom Göteborgu, keď pôsobil ako bežná česká žena vo vzťahu so slovenským manželom, psychiatrom Ivanom a ich dvoma deťmi. Režisérka Soňa G. Lutherová vytvorila atypický časozberný dokument - zachytila niekoľkoročný proces Marvinovej tranzície, zmenu jeho vzhľadu, postojov a vzťahov, ale aj interakcie medzi ním a jeho manželom.

S Marvinom Horvatom a Soňou G. Lutherovou sme hovorili o tom, ako film vznikal, či v priebehu štyroch rokov nakrúcania mala režisérka niekedy strach o Marvina a jeho vzťah s manželom. Zhovárali sme sa aj o politickom predvolebnom boji, ktorý zneužíva tému ľudí z komunity LGBTI+ alebo o tom, komu je Šťastný človek určený a čo môže divákom, ktorí sa naň vyberú, dať.

Veľmi dôležitým momentom v príbehu je aj to, že jeden z rodičov, mama Marvina Horvata jeho tranzícii nerozumela. Ako sa zmenil ich vzťah, čo si myslí Marvin Horvat dnes a čo by poradil všetkým rodičom či blízkym človeka, ktorý prechádza coming outom? Viac už v Ide o nás.