Priať manželovi lásku k inej žene bola pre mňa utópia. Ale ten, kto sa zamiluje, si to musí prežiť, liek neexistuje

06.10.2023

Nielen na domácej kultúrnej scéne patrí medzi hviezdy. Fotografka, kurátorka a pedagogička Dita Pepe si získava nadšené reakcie umeleckým prejavom, ale aj veľmi osobnými emóciami, ktoré sa do jej práce premietajú. Pred pár dňami uviedla rodáčka z Ostravy v bratislavskej galérii FOG svoju výstavu pod názvom On Self-love (teda O láske k sebe samej), ktorá je akýmsi fragmentom jej oceňovanej publikácie Hranice lásky z roku 2022.

Dita Pepe vo viac ako 700-stranovej publikácii, ktorá vznikla ako súčasť jej dizertačnej práce, rozoberá pohľad na lásku z rôznych uhlov a otvára aj veľmi bolestivé témy. V mladosti prežila zneužívanie v rodine, v manželskom vzťahu najprv musela čeliť manželovej nevere a zamilovaniu sa do inej ženy a keď sa zdalo, že sa ich vzťah stabilizoval, zamilovala sa ona. Do iného muža. Lásku jej neopätoval.

To všetko sú pre Ditu Pepe témy, ktoré spracúva cez svoje fotografie, ale aj veľmi osobné komentáre a v trinástich kapitolách knihy prechádza rozmanitými formami medziľudských vzťahov a pôdob lásky, ktoré často formuje a ovplyvňuje láska ultimátna – vzťah k sebe samému. Zhovárali sme sa nielen o sebaláske, ale aj o tom, ako prežívala vlastnú zamilovanosť k inému mužovi, ako sama dokáže prejavovať lásku či o tom, akým vzorom partnerskej „lásky“ chcú byť aj s manželom pre svoje dcéry. Viac v relácii Ide o nás.