Začínala v aukčnom dome, dnes vedie galériu v Prahe: Slovenka Oľga Trčková predáva umenie za státisíce eur

26.01.2024

Do Bratislavy pricestovala za umením. "Vždy cestujem len za umením," vyhlásila so smiechom, keď sa posadila na pohovku v relácii Ide o nás. S galeristkou Oľgou Trčkovou sme sa zhovárali najmä o umení, ale nielen o ňom.

Svoju profesionálnu kariéru začínala v aukčnom dome Dorotheum vo Viedni. "Naučilo ma to, že aukcie sú tvrdý biznis," vysvetlila. Bola to dobrá skúsenosť, no Oľge Trčkovej prekážal najmä fakt, že dražiť sa dalo všetko. V jej galérii DSC Gallery v Prahe sa dnes v ponuke nachádzajú špičkoví umelci nemeckej výtvarnej scény, medzi nimi napríklad Martin Eder či Jonas Burger, ktorých diela vystrelila v cenách na desiatky, ba dokonca až stovky tisíc eur. Zastupuje však napríklad aj Milana Knížáka, Josefa Bolfa či Davida Černého alebo Slováka Viktora Freša či Andreja Dúbravského. Výber odráža to, čo sa Trčkovej páči.

S Oľgou Trčkovou sme sa zhovárali aj o investovaní do umenia, pri ktorom ponúkla aj pár rád a prezradila tiež, či už mala kupca, ktorému by sa rozhodla sama nič nepredať. Prebrali sme tiež jej názor na umenie tvorené pomocou umelej inteligencie či vzťahy medzi galeristami alebo to, ako si musia galérie umelcov hýčkať. A nezľakla sa ani otázky na adresu ministerky kultúry a politikov miešajúcich sa do umenia. Viac už v relácii Ide o nás.