Vraj treba obmedziť politické vtipy, hovoria nám v televíziách. Ale v dobe temna nás zachráni humor, hovorí Simona First

16.03.2024

Komička a influencerka Simona First sa so svojím vystúpením presúva z jedného mesta do ďalšieho. V prestávke svojho turné sa zastavila aj na návšteve v redakcii Pravdy. Hranice v humore si vraj nestanovuje sama. Teda s výnimkou toho, že by nikdy nehovorila nič rasistické alebo homofóbne. "Hranice si však nastavujete vy. Ako divák. Každý si môže vybrať, čo mu vyhovuje - či čierny humor, či poetický alebo rodinný. Divák rastie s komikom a učí sa určovať si vlastné hranice. A zároveň veľakrát aj vtipy, ktoré sa zdajú, že už sú za hranicou, sú možno o niečom, čo sa samotný komik snaží spracovať," prezradila tiež v rozhovore pre reláciu TV Pravda Simona First.

Ona sama vraj už do programu zaradila aj dva vtipy o domácom násilí, ktorého bola spoločne s mladším bratom doma celé detstvo svedkom. Podčiarkuje, že aj keď publikum často zostane ticho, alebo s údesom vydýchne, je to tiež reakcia, ktorá komikom môže pomôcť. "Už to, že dokážete vybudovať v publiku istý typ reakcie, vám môže pomôcť s tým potom pracovať ďalej," ozrejmila Salátová.

Hoci o téme domáceho násilia dokáže povedať vtipy na pódiu, na realitu sa jej spomína ťažko. Ani tejto téme sme sa však v relácii Ide o nás nevyhli. "Keď človek prežije nejakú traumu, či už je to z násilia, alebo znásilnenia a takýchto činov, trvá roky, kým sa dá o tom rozprávať. Nikomu, kto to nezažil a má potrebu sa k tomu vyjadrovať - ako napríklad naši politici - a evidentne im nedopína, čo to je zložitý proces sa s tým popasovať a prestať pochybovať o tom, že za to môžete vy. Že vy ste ten chybný článok. To je tá základná vec, ktorá mne zostala ako dieťaťu a riešim ju doteraz - že keď budem o tom rozprávať, tak tí ľudia si budú myslieť, aký ja som poškodený kus niečoho. Preto si myslím, že je ťažko sa k tomu vyjadrovať," priznala sa.

Zároveň však vníma svoju verejnú úlohu aj v širšom kontexte a snaží sa používať svoju popularitu a meno na podporu aktivít v prospech detí či na prevenciu násilia. Aj preto nedávno podporila iniciatívu Zastavme cyklus násilia s Alianciou žien Slovenska. Hnevá ju, že posledné kroky vlády sťažujú fungovanie mimovládnych organizácií, ktoré veľakrát suplujú úlohu štátu v kontakte s obeťami domáceho násilia - či už ide o dospelých alebo deti. So šokom často pozoruje, ako narastá agresia vo verejnom priestore. V rozhovore sa dozviete tiež, čo hovorí Simona na cenzúru, ako slovenské publikum reaguje na politické vtipy, ako vníma sexuálne vtipy od ženských komičiek či kto bol jej najväčším mužským vzorom. Viac už v relácii Ide o nás.