Na mŕtve telá nezabudnem, eufória z výstupu na Everest ma zaplavuje doteraz. Vrchol bol cesta dolu, hovorí prvá Slovenka na najvyššej hore sveta

28.05.2024

Na Slovensku je len niekoľko dní a tie prvé strávila s médiami. Lucia Janičová, prvá Slovenka, ktorá zdolala najvyššiu horu sveta, navštívila osobne aj redakciu Pravdy. Horolezkyňa, vedkyňa v oblasti imunológie, mama - to všetko nejakým spôsobom definuje Luciu Janičovú, ktorá s horolezectvom začala pred ôsmimi rokmi. Sen vystúpiť na Mount Everest - dotknúť sa vrchola v nadmorskej výške 8849 metrov nemala vraj odmalička.

V relácii Ide o nás opísala, aká bola jej príprava pred výstupom na Mount Everest, opísala aj detaily výstupu či pocit eufórie, ktorý zažila na vrchole. Do pamäte sa jej vryli aj momenty, keď cestou videla zamrznuté telá tých, ktorí sa z hory nevrátili. "To spracovávam doteraz," uviedla. Pri našom rozhovore sme v Lucii Janičovej dokonca prebudili spomienku z Mount Everestu, na ktorú doteraz v pamäti akoby nebolo miesto. Je totiž plná zážitkov, vnemov a obrazov.

O tom všetkom nám Lucia porozprávala a my vás pozývame pozrieť si veľmi emotívny a čerstvý rozhovor s prvou Slovenkou, ktorá dosiahla Mount Everest.