Umenie sa nedá umlčať, vraví Táňa Pauhofová. Chcú zakázať určité témy? Tvorcovia sa nevzdajú, tlak vytvára protitlak

19.07.2024

Herečka Táňa Pauhofová má nový film. Snímka Vlny, v ktorej stvárňuje jednu z členiek kolektívu niekdajšieho Československého rozhlasu - slávnu novinárku a prekladateľku Věru Šťovíčkovú si vyslúžila na festivale vo Varoch 10 minút potlesku postojačky. 

„Tvorcovia sa vždy modlia a veľmi dúfajú, aby sa ich film páčil a bol prijatý. Ale myslím si, že nikomu z nás, ani tým optimistickým, sa ani len nesnívalo, že odozva bude taká. Bolo to veľkolepé prijatie a veľmi dojímavé pre všetkých,“ uviedla Pauhofová na návšteve v redakcii Pravdy, ktorú navštívila len pár dní po spomenutej premiére.

Snímka sa vracia do obdobia Pražskej jari a okrem napínavého príbehu zobrazuje aj fakt, že novinári a redaktori v niekdajšom Československu boli doslova ikonami obyvateľov krajiny. Samotnú Šťovíčkovú si niektorí lepili na steny a bola označovaná aj ako „poster girl“, dievča z plagátu. Vzorom bola jej novinárska práca. „Vlny majú veľmi silný príbeh – a nie je to film politický, nie je to film iba o tom, aby sme hovorili, že redaktori sú super. Ale je pre mňa veľmi dôležité, že môžeme poctivým novinárom a redaktorom v tejto dobe, ktorí čelia veľkému tlaku a osočovaniu, vzdať hold. Tým, že pripomenieme, akí sú pre našu spoločnosť veľmi dôležití,“ komentovala tiež Pauhofová v relácii Ide o nás paralelu medzi obdobím konca 60-tych rokov a dnešnými útokmi na investigatívnych novinárov či médiá.

Nehovorili sme však len o filme a jeho vzniku. V relácii Ide o nás prišla na pretras aj kariéra herečky, nový rozmer v živote Táni Pauhofovej, ktorým je materstvo a v neposlednom rade aj spoločenská situácia. Členka SND hovorila o útokoch na novinárov, ale aj na seba samu či o možnosti, že umelci vytvoria protiodpoveď politikom, ktorý chcú umenie ovládať. "Umenie sa nedá umlčať," uviedla. Viac si pozrite v našej relácii.