Nemôžeme sa spoliehať, že všetko za nás urobia politici, vraví klimatologička Lívia Labudová

21.08.2024

Lívia Labudová je klimatologička, ktorá už niekoľko rokov pôsobí v Slovenskom hydrometeorologickom ústave. Jej výskum, ktorý nedávno ocenili aj v rámci špeciálneho programu, sa týka oblastí sucha na Slovensku. Pre Pravdu prezradila, že sa snažila pomôcť svojou troškou sektoru, v ktorom odmalička vyrastala.

"Vždy bolo pre mňa fascinujúce sledovať, ako všetky časti krajinnej sféry na seba reagujú a ako prepojene fungujú. Od klímy cez prejavy vo vodnom systéme, čiže hydrológii, pôda, interakcia s vegetáciou a podobne. V štúdiu ma potom špeciálne zaujala klimatológia," vysvetlila pred kamerou Lívia Labudová.

Priznala tiež, že cestu k svojmu odboru vníma trochu ako osobný príspevok pre svojich blízkych, ale aj pre poľnohospodárov vo všeobecnosti. "Bola som asi trošičku ovplyvnená aj tým, odkiaľ pochádzam. Nie som z mestského prostredia, ale dediny. Môj otec je malý farmár a odmalička som vyrastala v ročnom cykle starostlivosti o pôdu a zvieratá. Keď už bolo jasné, že nepreberiem štafetu hospodárenia, tak som sa snažila aspoň nejako ináč pomôcť. Nielen otcovi, ale všetkým v poľnohospodárskej komunite. Tento sektor je veľmi závislý od prejavov počasia. Aj prostredníctvom založenia monitoringu sucha na Slovensku som sa snažila uľahčiť fungovanie tomuto sektoru," uviedla Lívia Labudová.

Labudovú ešte v júni ocenila spoločnosť L´Oreál Paris v rámci programu L´Oreál - UNESCO: Pre ženy vo vede ako jednu z trojice vedkýň, ktorých projekty zaujali odbornú porotu. Odborníčku, ktorá sa už v roku 2018 podieľala na príprave Akčného plánu na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody, určili za víťazku v kategórii Vedy o živej prírode. Lívia Labudová sa už niekoľko rokov venuje najmä výskumu meteorologického a pôdneho sucha a ich vplyvu na poľnohospodárstvo, ovocinárstvo a lesníctvo. Ocenenie získala za projekt prípravy máp rizika výskytu sucha, ktorý môže byť vodítkom a užitočným materiálom pre tvorcov politík nielen na národnej, ale aj regionálnej a lokálnej úrovni.