Môj muž v Maďarsku nenakrúca, lebo povedal svoj názor. Snáď to nepríde aj na Slovensku, hovorí Alexandra Borbély

27.09.2024

Je jedinou herečkou zo Slovenska, ktorá získala prestížnu cenu európskeho rozmeru. Za film O tele a duši si slovensko-maďarská herečka Alexandra Borbély odnášala trofej pre najlepšiu európsku herečku.

Ako dnes hovorí, bol to v jej kariére veľký zlom. Nielen z profesionálneho hľadiska. Dočkala sa totiž aj prijatia, ktoré ju dojalo. "Kedysi som chcela veľmi odísť a byť maďarskou herečkou kvôli materinskému jazyku. Ale to, že som sa sem mohla vrátiť a že každý je tu ku mne veľmi milý a pristupuje ku mne s tým, že ´si aj naša´ - to mi padlo veľmi dobre. Cítila som sa šťastná," uviedla v relácii Ide o nás rodáčka z Veľkého Cetína pri Nitre.

Alexandra vyrastala v maďarskej rodine a pred kamerami si zaspomínala aj na svoje detstvo. Určite aj osobná skúsenosť ju akosi podvedome priviedla k úlohe v snímke Ema a smrtihlav, ktorá vstúpila do kín pred pár dňami. Rolu krajčírky Mariky, maďarskej krajčírky, do ktorej sa zamiluje slovenský gardista, skrátka chcela. A povedala, že pre ňu urobí naozaj všetko. Pod taktovkou režisérky Ivety Grófovej toho bolo viac ako dosť.

S Alexandrou Borbély sme sa zhovárali aj o novom filme, ale aj o situácii v Maďarsku či o tom, čo prežíva vo vlastnej domácnosti. Jej manžel, populárny maďarský herec Ervin Nagy je totiž pre svoj názor v nemilosti. "Povedal svoj názor na jedného politika a o pár mesiacov mal nakrúcať nový film. Tvorcom bolo povedané, že naň dostané peniaze, ale až keď tam Ervin hrať nebude," vysvetlila Borbély.

Herečka Alexandra Borbély si zaspomínala na detstvo, dospievanie, hovorili sme o nakrúcaní aj o tom, čo potrebuje od režisérov. A čo hovorí na to, že aj Ema a smrtihlav budú bojovať o oscarovú nomináciu? To všetko sa dozviete v novej epizóde Ide o nás.