Biela múka nie je jed. Prežili sme na nej stáročia, hovorí Silvia Horecká. Ľudia hltajú výmysly sociálnych sietí

25.04.2025

Silvia Horecká je špecialistka na jedlo a výživu, ktorá dlhodobo hľadá rovnováhu vo výžive a venuje sa skúmaniu toho, čo tvorí náš každodenný pokrm. 

V rozhovore pre Pravdu upozornila na dôležitosť zvýšenia potravinovej gramotnosti a snahy ľudí dozvedieť sa o potravinách viac. Mnohí namiesto toho podľa nej ľahko odsudzujú a odvolávajú sa na niečo, čo si prečítali na sociálnej sieti. "Ľudia akoby nemali schopnosť zapnúť kritické myslenie naplno a vyhodnotiť, aká cesta stravovacieho plánu je pre nich najlepšia. Príde mi akoby sa zabudli inšpirovať našimi tradíciami a minulosťou – tam je stále čo učiť sa,“ pokračovala Horecká, ktorá v relácii hovorila aj o tom, prečo by sme nemali zanevrieť na obilniny.

Témou boli aj diéty a slovo detoxifikácia. Horecká ho v obľube nemá. Opäť ide podľa nej o podliehanie skratkovým riešeniam, ktoré sľubujú zázraky. V skutočnosti to však tak nefunguje. Detoxifikačné pobyty označuje za marketingový ťah. „My nepotrebujeme cestovať na nejaké detoxikačné zájazdy alebo podstupovať detoxifikačné kúry, pretože pokiaľ máme telo zbaviť nejakých odpadových látok, máme na to systém. Naše telo na transformáciu látok, ktoré musia byť rozpustné a z tela vylúčené, používa pečeň, obličky, takisto aj pľúca a do istej miery aj kožu – pretože týchto látok sa zbavujeme aj dýchaním alebo potením. Máme na to mechanizmy – má ich každý jeden človek – a úplne rovnako detoxifikuje toxíny, či je na Slovensku alebo na Srí Lanke,“ vyhlásila Silvia Horecká v relácii Ide o nás.

V relácii sme prebrali niektoré veľmi konkrétne pohľady na stravovanie, ale tiež sme sa napríklad zamysleli nad kvalitou lokálnych produktov alebo sa vrátili k tomu, čo nám zanechali naši predkovia a čím by sme sa mali inšpirovať. Viac si pozrite v relácii vyššie.