V košickej zoo kvôli veľkým horúčavám podávali niektorým zvieratám zmrzlinu a sprchovali ich

10.07.2024

Pre horúce počasie v týchto dňoch venujú chovatelia v košickej zoologickej záhrade zvieratám zvýšenú pozornosť. Pretrvávajúce vysoké teploty si vyžiadali z hľadiska výživy úpravu kŕmnych dávok. Niektorým zvieratám ponúkajú na spestrenie časť krmiva v mrazenom stave. "Takéto zmrzliny ponúkame niektorým druhom primátov, medveďom alebo šelmám. Zvieratá to majú rady, je to pre ne niečo nové, čo nedostávajú každý deň, a vítajú takéto spestrenie aj trošku ochladenie," povedal pre TASR hlavný zoológ Patrik Pastorek. Medvede dostali v stredu v mrazenom stave hovädzí vývar s kúskami ovocia, nechýbali maliny, melón, čučoriedky a zelenina. Ľadové osvieženie privítala i levica Laura. Vo svojej kŕmnej dávke v zmrazenom stave našla okrem hovädzieho vývaru aj kusy mäsa a rýb. Podobe ovocnej zmrzliny sa potešili aj lemury kata.

Ako ďalej informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová, zvieratá dostávajú cez horúce dni viac krmiva bohatého na vodu, viac ovocia a zeleniny.
Chladivú vodu si užívajú zvieratá vo výbehoch, ktorými preteká potok, takým je aj výbeh pre medvede hnedé, aj keď v súčasnosti je potok menej výdatný. Niektoré zvieratá osviežia chovatelia sprchou z hadice. "Emu hnedé si plnými dúškami užívali sprchu. Aj keď na prvý pohľad sa nezdá, že by pštrosy emu vyhľadávali vodu, patria medzi výborných plavcov," priblížil Pastorek. Rovnako pozitívny vzťah k vode majú podľa neho aj lamy. "Spomedzi troch druhov lám, ktoré chováme, dnes dostali sprchu lamy alpaky. Tie vodu v horúčavách priam očakávajú," dodal. Všetky zvieratá viac ako inokedy opúšťajú vonkajšie výbehy a hľadajú chládok vnútri chovného zariadenia. Niektoré ho nachádzajú pod stromami, ale aj pod prístreškami, ktoré sú ich súčasťou.