Schovala sa pred Hitlerom, našla starodávny svet

06.09.2019

Eva Grossmannová (dievčenským menom Fromowitzová) je rodáčka z predvojnového Československa, pochádza z Olomouca. Ako dievča prežila tri roky v úkryte, aby sa vyhla deportáciám do nacistických koncentrákov. Vyrastala vo dvoch svetoch. Jeden bol kresťanský, druhý židovský. „Matka presviedčala môjho otca, že aj keby sa čokoľvek zmenilo, tak predsa žene s dvomi deťmi nikto nič zlé neurobí," povedala pre Pravdu. Pozrite si video, na ktorom spomína na obdobie pred druhou svetovou vojnou.

Grossmannová, ktorá nedávno oslávila 88. narodeniny, už niekoľko desaťročí žije v Izraeli, kde sa stala uznávanou archeologičkou. Špecializovala sa na vodnú archeológiu. „Zaujímali ma prístavy a lode," poznamenala.

„Minulosť spred niekoľkých tisícročí je pozoruhodná. Dejiny veľkých aj malých štátov vo východnej oblasti Stredozemného mora boli navzájom popretkávané. Grécko, Anatólia, Sýria, Egypt – existovali medzi nimi obchodné vzťahy, čím sa ovplyvnili aj nábožensky a kultúrne. Obchod cez more bol lacnejší ako cez pevninu," objasnila.

 

Veľký rozhovor s Grossmannovou si prečítate túto sobotu v denníku Pravda. Interview na troch stranách nájdete v prílohe Víkend.