Prezidentka Čaputová sa zastáva vyšetrovateľov

22.10.2021

Prezidentka Zuzana Čaputová reaguje na písomné odôvodnenie rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave, ktorý rozhodoval o väzbe štyroch vyšetrovateľov NAKA.

„Moje vyjadrenia k prebiehajúcim vyšetrovaniam a tzv. vojne policajtov boli doposiaľ vždy zdržanlivé. Vyzývala som na rešpekt k deľbe moci, a teda na to, aby sme vychádzali z rozhodnutí súdov.

Dnes tu máme už odôvodnené rozhodnutie sťažnostného súdu, Krajského súdu v Bratislave, ktorý rozhodoval o väzbe štyroch vyšetrovateľov NAKA. Tento súd nielenže väzbu zrušil, ale konštatoval aj neodôvodnenosť trestného stíhania voči týmto osobám.

Na Slovensku prebieha veľmi dôležité vyšetrovanie trestných činov vysokopostavených funkcionárov. Množstvo z nich sa už priznalo. Je nesmierne dôležité, aby táto snaha pokračovala a Slovensko sa očistilo. V tomto kontexte považujem za veľmi znepokojujúce, že podľa súdu sú vyšetrovatelia, ktorí na týchto kauzách pracujú, predmetom bezdôvodného stíhania.

Považujem za nebezpečné, ak by chcel niekto ktorémukoľvek vyšetrovateľovi v jeho práci brániť, a to cestou kriminalizácie. Z rozsudku sťažnostného súdu teda jasne vyplýva, že štyria policajní vyšetrovatelia nielenže nemali byť vzatí do väzby, ale nemali byť ani obvinení.“

Zdroj: Kancelária prezidenta SR